[origo]
Nyomtatás

Ki tehet Bajnai Gordonról?
2009. április 17., péntek, 17:40


Magyarország új miniszterelnöke a "technokrata" szerepében léphet fel, pedig korábban egy óriási pénzeket kezelő, ám rosszul működő hivatalt irányított. Ki tehet arról, hogy az NFÜ működési zavarai alig ismertek a közvélemény előtt? 


Néhány órával az után, hogy a parlament megszavazta a konstruktív bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordon lett a miniszterelnök, egy ismerősöm szóbeli közléséből értesültem arról, hogy mégis elindul a TÁMOP, vagyis a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében egy bizonyos projekt - nagyjából háromnegyed éves késéssel, viszont úgy, hogy a befejezés elvárt határideje nem változott. Ugyanazt a munkát tehát kettő helyett egy és egynegyed év alatt kell elvégezni. Korábban egy másik barátomtól arról hallottam érdekes történetet, hogy egy pályázat egy pontjával kapcsolatban a leadási határidő előtt alig három héttel az NFÜ (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) munkatársai bevallották: sajnos fogalmuk nincs arról, hogy a kiírás egy adott pontja mit jelent, ezért arról sem, hogy hogyan kellene kitölteni.

Akinek nincs rokona vagy ismerőse EU-pályázatok közelében, az böngészheti az NFÜ oldalát (amúgy is megéri, hiszen rá van írva, hogy 2008-ban "Az év honlapja" volt), és némi keresgélés után számos hirdetményt talál arról, hogy mely pályázati kiírásokat változtattak meg menet közben és hogyan; további böngészés után azt is kideríthetjük, hogy ezek a változások a leadási határidők előtt mennyivel következnek be. Némileg nagyobb elszánást igényel annak kiderítése, hogy a kiírás és a leadás között mennyi idő szokott eltelni (ami ugye azért nem mindegy, mert ha kevés, akkor az, aki nem tudja eleve, hogy lesz a pályázat, jelentős versenyhátránnyal indul). Ajánlott olvasmány közben, pihenésképpen, az Állami Számvevőszék jelentése. Ami pedig végig lebegjen a szemünk előtt: 5655 milliárd forint, 2007-es árfolyamon - 2013-ig ennyit költhet el a szóban forgó hivatal.

UNCSI! Mikor jönnek már a zsidók, cigányok, komcsik és fasiszták?! Vagy legalább mikor lesz már szó arról, hogy ezek LOPNAK?! Mondja minderre a magyar médiafogyasztók túlnyomó többsége.

Nem lesz szó arról, hogy lopnak (a többiről mindjárt), hiszen az a lényeg, hogy az el nem lopott pénzt (ami akár lehet a teljes összeg is, bár a magyar lakosság 99 százaléka ezt úgysem hiszi el) egy rendkívül bénán működő hivatal osztja ki. Amely hivatalnak irányítója és politikai felelőse Bajnai Gordon volt - az ember, akihez hozzátapadt az a jelző, hogy "technokrata". Pedig ha a közvélemény egy kicsit is tudna arról, mi folyik az NFÜ-ben, bizonyára nem lehetett volna "technokratának" eladni Bajnait.

Persze a kormányfőkereső bohózat alapján aligha kizárható, hogy ha Bajnai Gordon nem A Technokrata lenne, hanem Az Ember, Aki Egy Rosszul Működő Hivatalt Irányított Elképesztően Sok Pénz Szétosztására, akkor biztosan nem ő lenne a miniszterelnök - de talán azért még a mostaninál is kevesebben hinnének abban, hogy képes lesz a Válság Megoldására - mert mindenki tudná, hogy nem, nem képes.

Miért alakulhatott ez így? Hát azért, mert a magyar közvéleményt szinte minden szinten - a kocsmai beszélgetésektől az internetes fórumokon át az ún. igényes lapok ún. igényes cikkeiig - megrázóan kevés dolog foglalkoztatja. Igen, legfőképpen a zsidók, a cigányok, a komcsik és a fasiszták; meg még néhány más dolog, mondjuk, hogy "ezek mind lopnak"; egy időben az EU, máskor meg a 300 forintos vizitdíj; vagy nemrég az (talán még van, aki emlékszik), hogy "ma már a diákok verik a tanárokat, bezzeg régen fordítva volt, mennyivel jobb volt az".

Én ugyan bármikor hajlandó vagyok a magyar újságokat szidalmazni, de ebben kivételesen nem a sajtó a hunyó. Aligha várhatjuk el egy szerkesztőségtől, hogy hosszú tényfeltáró cikkeket közöljön, mondjuk, az NFÜ működéséről, amikor tudható, hogy ezeket "úgysem fogja senki elolvasni". Az NFÜ akkor érdekes, ha vélhetően lopnak (mondjuk valakinek a rokonának valamelyik a cége kap pénzt), az erről szóló cikkek meg is születtek. Az unalmas izék egy unalmas hivatal unalmas működési anomáliáiról, sok számmal, pláne idióta betűszavakkal, azok nem.

Egyáltalán nem azt várom, hogy Magyarország legyen az első ország a világon, ahol a kocsmákban az ÁROP (Államreform Operatív Program) a beszédtéma; vagy ahol a beiktatandó kormányfő elleni tüntetésen libák helyett pályázati űrlapokkal demonstrálnak. De azért az lehetséges lenne, hiszen létezik ilyen a világban, hogy a közvélemény legalább egy része érdeklődjön az olyan unalmas, de lényeges témák iránt is, mint hogy hogyan működik egy rettentő sok pénzt kiosztó hivatal. Az is lehetséges lenne, hogy ez a közönség eltartana olyan lapokat, amelyek számára ezért megérné ilyesmikkel foglalkozó cikkeket írni; és az ezekből leszűrhető tudás, mondjuk, "nem technokrata ez, hanem hát béna" formában eljutna a széles néptömegekhez is.

Azt nem tudhatjuk, hogy ebben az esetben nem ugyanígy Bajnai Gordon lenne-e a miniszterelnök - de azért vérmesebb álmaimban úgy képzelem, hogy egy érdeklődő közönség létezése és egy ennek következtében jobban működő sajtó végül akár még a hivatal működésének javulásához is elvezethetne. És ez jó lenne még a cigányoknak és a zsidóknak is, bár igaz, a komcsiknak és a fasisztáknak nem.