[origo]
Nyomtatás

2011-ben történt: az Erdélyi Magyar Néppárt és a jövő
2011. május 9., hétfő, 11:20


Tőkés László 2010 decemberében jelentette be, május elején pedig el is indította új pártjának, az Erdélyi Magyar Néppártnak a hivatalos bejegyzését. Milyen hatása lehet a romániai magyarok életére és politikájára egy olyan új pártnak, amelynek nincs új mondanivalója?


Fikció következik. Azt próbálom szemléltetni, hogy politikai fantáziám szerint milyen következményei lehetnek annak, hogy a Fidesz rövid pórázon tartott romániai magyar párt létrejöttét támogatja. A Fidesz lépése persze következetes, de ettől még invazív, és elkergetheti Erdély utolsó álmatag nimfáit is. Az alábbi levezetés több prognózisa téves lehet. Talán nem lenne ennyire keserű, ha az új romániai magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt - amelynek hivatalos bejegyzését múlt héten kezdeményezték a bukaresti törvényszéken - hozna új elemeket is, nem csak a jó öreg ismerős, szinte már némi otthonosságot is nyújtó frusztrációkat. Leginkább az kérdéses számomra, hogy van-e tartalommal rendelkező politikai magyarázat arra, miért fontos egy újabb párt létrehozása. Az nem kétséges, hogy a magyarországi politikai konjunktúra alakulása fontos magyarázat, de én itt valami egyszerűbbre, ugyanakkor bonyolultabbra gondolok. A 2011-es utalások tények, nem spekulatív elemek.

Elképzelt történetünkben 2014-et írunk. Ekkor arról számolhatunk be, hogy a magyarországi pártok már 2011-ben elkezdték kiépíteni romániai hídfőiket. A legjobban a Fidesz intézményesült, amely 2011 közepén saját politikai kirendeltségét hozott létre, az RMDSZ-szel konfrontálódó és a protesztszavazatokra specializálódott Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Néppártot. A pártot az RMDSZ-ből kiszorult, a Fideszhez kötődő politikusok hozták létre, de egyetlen reális politikai tőkével rendelkező személyt tud csak felmutatni, ő Tőkés László. Ha Tőkés nincs, a Fidesz ezúttal vélhetően a civileken keresztül épített volna klientúrát, ami nehézkesebb, drágább és kiszámíthatatlanabb. 2012-ben a Tőkés-párt az RMDSZ-szel versenyben indult a helyhatósági választásokon, de koalícióban a parlamenti választásokon, ami szűkösen még mindig elég ahhoz, hogy a politikusaiból kiábrándult erdélyi magyaroknak romániai parlamenti képviselete lehessen.

A magyarországi pártok tájékoztató rendezvényeket is szerveznek, és megpróbálják konszolidálni erdélyi holdudvarukat, sajtóorgánumokat, újságírókat, vállalkozókat próbálnak megnyerni maguknak. A szocialisták és az LMP-sek információs irodákat hoznak létre Kolozsváron, Marosvásárhelyen és egyes székelyföldi városokban. A jobbikosok a Magyar Polgári Párt (MPP) irodáival működnek együtt. Ez 2011 májusában kezdődött, amikor egyik EP képviselőjük a szatmárnémeti MPP segítségével nyitott irodát. A fiatal romániai magyar politológusok és szociológusok nem csekély része megélhetési szakértő lett valamelyik magyarországi párt mellett - a magyarországi pártok kampányaiban a legjobb erdélyi szakemberek szerződnek le. Ez újabb törést hoz a romániai magyar elitben. Ennek tudható be az is, hogy az egyre komolyabb megélhetési válságban lévő erdélyi magyar sajtó egyre kevésbé tudja objektív szempontokkal segíteni a romániai magyarok politikai tájékozódását.

A magyarországi pártok az erdélyi területi autonómiával kampányolnak, ami azért különös, mert ehhez jogi értelemben semmi közük. Az Erdélyi Magyar Néppártot azzal támadja az évek során egyre agresszívebben kommunikáló RMDSZ, hogy nem hiteles autonomista az, aki Budapestről kapja az utasításokat. A Néppárt azzal támad vissza, hogy az RMDSZ bukaresti utasításokat teljesít. A romániai magyarok értetlenül és gyanakodva figyelik politikusaikat, akikről egyre rosszabb a véleményük.

A másik olyan erdélyi kampánytéma, amelytől a magyarországi pártok szavazatokat remélnek, az összmagyar kulturális közösséggel kapcsolatos. Na bumm! Jó reggelt kívánok! A Fidesz fő témája, hogy neki köszönhető, hogy a romániai magyarok kettős állampolgárok lehettek, és ezzel kapcsolatban némi szavazatokban kifejezett hálát remél. Az ilyen lelki zsarolásokat nem nagyon szeretik a székely emberek. Pedig nagy tesztje ez a Tőkés-pártnak. Vajon vissza tudják-e adni a Fidesz javára mozgósított szavazatban azt, amit a Fidesz pénzben fektetett beléjük?

Erdélyi kampányútján Orbán Viktor találkozik Traian Basescuval, akivek megállapítják, hogy a magyar-román viszonyok példásan alakulnak, igaz, a kényes, de a romániai magyarok számára fontos témák ismét nem kerülnek napirendre. Basescu elmondja, ha tehetné, ő a Fideszre szavazna, ami miatt az RMDSZ Európai Néppárti-vonalon próbál árnyalni. Minthogy a Fidesz aktív romániai jelenléte megerősítette az RMDSZ és a magyarországi szocialisták együttműködését, esély van arra, hogy a 2014-es Európai választásokon a feldühödött RMDSZ szocialista listán indítsa jelöltjeit.

A Jobbik kampánya a székelyföldi magyar-cigány konfliktusokra épít, aminek közvetlen következménye az, hogy a konfliktusok valóban kiéleződnek. Mindeközben egy kalandor az Erdélyi Magyarok Pártját hozza létre Magyarországon. A párt nem sikeres, de tovább fokozza a magyarországiak erdélyiekkel szembeni gyanúját.

Eltelik egy év, 2015-öt írunk. Az egyik, az erdélyi magyarok szavazataival mandátumot nyert magyarországi képviselő kifakad. Nem tudja megoldani a székelyföldi falvak csatornázási gondjait, nincs hozzá eszköze, értse meg mindenki egyszer s mindenkorra.

2018. Egyre több demográfiai érvelés szól arról, hogy az akár jól mozgósított magyar szavazók sem elegendők ahhoz, hogy magyaroknak romániai parlamenti képviseletük legyen. Páran, akiknek korábban semmi köze nem volt a politikához, elkeseredett kísérletet tesznek arra, hogy legalább egy román-magyar pártot hozzanak össze, ami némi parlamenti védelmet nyújthat a magyar önkormányzatoknak. Tőkés László azt magyarázza, hogy amit ezek a fiatalok tesznek, felelőtlen nemzetárulás. Az RMDSZ másképp fogalmaz, de csak formailag. A romániai magyaroknak már négy pártjuk van, és pár parlamenti képviselője, igaz, a magyar és nem a román parlamentben. Tusnádon Orbán Viktor és Traian Basescu ismét a román-magyar viszonyok rendkívüliségét méltatja.