[origo]
Nyomtatás

Orbán, Medgyessy, Gyurcsány: az ártatlan trió
2011. június 3., péntek, 9:45


Egymásra kenik a felelősséget az elszaladt államadósságért az elmúlt másfél évtized miniszterelnökei. Külön parlamenti albizottság is kutatja az igazságot, de miért fontos megtudni, hogy melyikük, mennyire hibás?


Orbán Viktor évértékelőjéből megtudtuk, hogy Magyarország háborúban áll, új ellenségünk pedig az államadósság és a munkanélküliség. Nem ez volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök háborús retorikával próbálta hangsúlyozni a probléma nagyságát és államadósság csökkentésére irányuló törekvések komolyságát: az első hadüzenetre még február 24-én került sor a Facebookon.

Ha viszont az államadósság tényleg az ellenségünk, akkor - kibontva a kormányfő által használt szóképet - mindazok, akik hozzájárultak az államadósság növekedéséhez, szintén az ellenségeink. Vagy ha kicsit megengedőbbek vagyunk, az ellenségeink ügynökei, tehát árulók; ha pedig még megengedőbbek: az országot veszélybe sodró, az ellenség kezére juttató dilettánsok. De kik ők? Kik tehetnek arról, hogy egy évtized alatt majd' harminc százalékponttal nőtt Magyarország GDP-arányos államadóssága?

A háborús készülődés jegyében az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága felállított egy albizottságot, mely a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgálja. Ez a testület munkája során meghallgatja az elmúlt évtized miniszterelnökeit és pénzügyminisztereit is, hiszen ha valakiknek, nekik biztosan tudniuk kell, miért is szállt el a magyar államadósság, és hogy kik azok a bizonyos árulók vagy dilettánsok. A bizottsági meghallgatás során a kormányfők közül május 10-én Medgyessy Péter, május 31-én pedig Bajnai Gordon került sorra - Gyurcsány Ferenc pedig szintén a Facebookon osztotta meg  a témával kapcsolatos gondolatait. Ezekből a beszámolókból, illetve a miniszterelnökök korábbi megnyilatkozásaiból (Gyurcsány egyik dolgozatában például az első Orbán-kormány gazdaságpolitikáján túl a Medgyessy-korszakot tette meg felelősnek a gazdasági helyzet alakulásáért és az MSZP bukásáért) megtudhattuk, hogy nemcsak Orbán Viktor, hanem mindannyian, tehát Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is esküdt ellenségei az elszabaduló, veszélyesen magas államadósságnak, és szörnyen felelőtlennek gondolják kollégáikat, vagyis egymást.

Sőt még a nagy titokra is fény derült: arra, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért.

Vagyis mégsem teljesen: a Magyarországot 1998-tól vezető négy kormányfő ugyanis négy különböző verzióval állt elő. Röviden: Medgyessy Péter (kormányfő: 2002-2004) szavaiból az derült ki, hogy szerinte az államadósság növekedéséről az utána következők (2004-2010) tehetnek, leginkább pedig Gyurcsány Ferenc. Gyurcsány Ferenc (kormányfő: 2004-2009) szerint azonban az őt megelőző kormányok idején (2001-2004) szállt el az államadósság, főként az első Orbán-kormánynak köszönhetően, és most (2010-) is ugyanez történik. Bajnai Gordon (kormányfő: 2009-2010) az összes megelőző kormányt (2001-2008) egyformán hibáztatja. Orbán Viktor (kormányfő: 1998-2002, 2010-) pedig a szocialista kormányzás két teljes ciklusát (2002-2010) teszi felelőssé. Még rövidebben és egyértelműbben: Orbán Viktor szerint nem Orbán Viktor, Medgyessy Péter szerint nem Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc szerint nem Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon szerint pedig nem Bajnai Gordon a hibás.

Az államadósság számokban kifejezett története elég egyértelmű: a GDP-hez viszonyított bruttó államadósság az első Orbán-kormány utolsó időszakától kezdve folyamatosan, évről-évre növekedett. Az 1993-as 90 százalékos csúcs után 2001 végére 52 százalékra esett vissza, tavaly viszont már 80 százalék fölött járt. Mégis a miniszterelnökök mindegyike olyan történettel áll elő, amely arról szól, hogy a fent említett számok kivétel nélkül valósak és egyértelműen az aktuális kormány hibáiból fakadtak - a saját kormányzati időszakuk ugyanakkor különleges kivételt képez. Az adott években bár formálisan valóban ők alkották meg és fogadtatták el a költségvetést, és persze irányították az országot, az államadósság elszabadulásáról mégsem ők tehetnek, hanem vagy az előző kormányok, vagy a következő kormányok, vagy a nemzetközi gazdasági válság, vagy a párt erős emberei, vagy a koalíciós partner. És egyébként is az államadósságot az ő kormányuk idején kordában tartották, és alig növekedett - az előző időszakhoz, vagy a rákövetkező időszakhoz, vagy a régiós országokhoz, vagy az európai átlaghoz viszonyítva. Sőt - ezt az érvet Medgyessy Péter hozta fel maga és kormánya védelmében - tulajdonképpen volt olyan év, amikor a statisztikák ellenére az államadósság nem is növekedett, csak az ország éppen átállt egy másfajta adósságszámításra, és ez okozott némi zavart a rendszerben. A tanulság: minden csak viszonyítás, illetve számítási modell kérdése.


Ha négyük állításait egyformán elfogadnánk, az vagy azt jelentené, hogy a magas államadósság valamiféle váratlan és érthetetlen természeti csapásként, kormányaink politikájától teljesen függetlenül sújtott le az országra, vagy azt, hogy tulajdonképpen nem is lenne szabad léteznie. Mivel azonban az államadósság, köszöni szépen, jól van, és gyorsan fejlődik, ezért tehát valószínűbbnek tűnik, hogy országunk elmúlt majd' másfél évtizedének első emberei - legalábbis néhányuk biztosan - a saját bőrüket próbálják menteni az elődök-utódok valamelyikének a célzott besározásával, vagy azzal, hogy mindenkin egyenletesen szétkenegetik a felelősséget. Van némi bája annak, hogy négy olyan ember szörnyülködik most a magas államadósság miatt, aki miniszterelnöksége évei során vagy szándékosan növelte a hiányt, vagy nem tett eleget a növekedése ellen. Sőt a felelősség teljes áthárítását az is igencsak megnehezíti, hogy a három szocialista politikus esetében Gyurcsány Ferenc Medgyessy, Bajnai Gordon pedig Gyurcsány kormányzása során viselt magas pozíciót és volt elődje bizalmasa. Orbán Viktor pedig ellenzéki vezérként éppen hogy balról kritizálta elődeit, és második kormányzása során is csak azután hirdetett harcot az államadósság ellen, miután kudarcba fulladt az előző küzdelem, melynek során - hiszen az eredeti tervek erre irányultak - magasabb hiánycélt akart kiharcolni az Európai Uniónál.

De számít-e bármit is, hogy ki mennyiben felelős, és hogy ki tehet a leginkább az államadósság elszabadulásáról, amikor az igazi gond maga az államadósság? Minek vitatkozni a múlton, mire jó a bűnbakkeresés, van-e bármi értelme? Nagyon is van - arról nem is beszélve, hogy ezeket a fenntartásokat véletlenül mindig azok hangoztatják, akik számára a felelősséget firtató kérdések kellemetlenek. Ha nem mutatunk rá pontosan, mi is volt a hiba, ha nem mondjuk ki, mit nem szabad újra elkövetni, és ha ezt a tanulságot nem tudjuk a nagy többség által elfogadottá tenni, akkor könnyen újra és újra bajba kerülhetünk. És ha nem nevezzük meg a felelősöket, akár még az is előfordulhat, hogy ezzel esélyt adunk nekik, hogy a korábbi hibáikat újra elkövessék.

És hogy kik a fő felelősök? A négy miniszterelnök véleményének összesítése szerint négyből három ponttal Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter.