[origo]
Nyomtatás

Sok galamb héját győz
2012. augusztus 28., kedd, 16:15


Rossz napja volt Simor Andrásnak. Nem elég, hogy a Global Finance szaklap a tavalyihoz hasonlóan közepesre értékelte jegybankelnöki teljesítményét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsában ráadásul felülkerekedtek az alacsonyabb kamatot sürgető galambok, és negyedpontos csökkentést harcoltak ki a keddi ülésen. Pedig a héják között számon tartott MNB-elnöknek nem kellene különösebben szégyenkeznie.


Ha a számára első rossz hírt vesszük, az amerikai magazin értékeléséhez érdemes elolvasni annak szempontjait is. A Global Finance az olyan területeken elért sikerek alapján osztályozott, mint az infláció ellenőrzés alatt tartása, a gazdasági növekedési célok, az árfolyam-stabilitás és a kamatpolitika, valamint szubjektív kritériumot is szerepet játszottak. Ezen felül felmérték, hogy az adott jegybankelnököknek mekkora az eltökéltsége a politikai befolyással szemben, illletve ők mennyire tudnak hatással lenni országuk kormányára a költekezés, a külföldi befektetések és pénzügyi szolgáltatások előtti nyitottság terén.

Ha végigvesszük ezeket a szempontokat, valójában csak az inflációt, az árfolyam-stabilitást, a jegybanki függetlenség megvédését, valamint a kamatpolitikát lehetne számonkérni Simor Andrástól, a többi dologban ugyanis a kormánynak van meghatározó szerepe. Ami az inflációt illeti, júliusban a fogyasztói árak ugyan 5,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ám a kormány adóemeléseitől megtisztítva ez csupán 3,5 százalék volt, ami alig van felette a 3 százalékos célnak. A forint árfolyama az utóbbi hónapokban viszonylag stabilnak volt mondható, nagyobb kilengést csak a kormány és a Nemzetközi Valutalap (IMF) közötti tárgyalásokról érkező hírek tudtak okozni. Az MNB függetlenségét érintő kormányzati törekvéseket pedig Simor András mindig határozottan visszautasította.

Maradt tehát a kamatpolitika, ám épp a mostani kamatcsökkentés tanusítja, hogy az elnök csak egy szavazattal rendelkezik a monetáris tanácsban. Sőt, 2011. április 5-től, azaz már közel másfél éve többségben vannak azok a külső tagok, akiket parlamenti többségével a Fidesz választott meg. És bár tőlük sokan radikális fordulat elindítását várták a monetáris politikában, az időnként felszínre törő belső ellentétek ellenére eddig meglehetősen fegyelmezetten viselkedtek (a tavaly év végi forintpánik nyomán két lépésben fél-fél ponttal még emelték is az alapkamatot). Ilyen értelemben tehát Simor sikernek könyvelhette el a galambok ellenőrzés alatt tartását.

Bár a verbális előkészítés ellenére a mostani döntés számos elemzőt meglepett, önmagában még ez sem ok az aggodalomra. Való igaz, hogy a jövő számos bizonytalansággal terhes, akár az euróövezet jövőjére, akár az IMF-tárgyalások kimenetelére gondolunk, így hitelességi szempontból bőven szólt érv a kamattartás mellett is. Ám megfelelő kommunikációval ez a helyzet kezelhető - Simor András épp erre tett kísérletet a kamatcsökkentés után. Az igazi kockázatot így inkább az jelenti, mi lesz 2013 márciusa után, amikor a jegybankelnök mandátuma lejár, júliusra pedig az egész monetáris tanács lecserélődik. De az már egy másik történet.