[origo]
Nyomtatás

Orbán Viktor eltörli a betegségeket
2012. december 16., vasárnap, 14:30


Kiderült: Orbán az oktatás kérdéseiben végképp elszakadt nemcsak a valóságtól, hanem attól, ami egyáltalán lehetségesnek elgondolható. Aki komolyan kijelenti, hogy szombattól szerdáig alapjaiban megreformálja a magyar felsőoktatást, az nem fogja megmásítani tévedhetetlen elhatározását akkor sem, ha éppen a közoktatás összeomlása a tét.


Orbán Viktor vasárnap délután betegekkel beszélgetett az őket nyugtalanító dolgokról. A találkozó után bejelentette, hogy a legfőbb probléma a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság: nem tudják a betegek, hogy vajon meggyógyulnak-e, és ha igen, mikor. A megoldás a problémák leegyszerűsítése. Mindenki, aki meg akar gyógyulni és eléri a gyógyuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket, vagyis beszedi a számára felírt gyógyszereket, az meg fog gyógyulni - ismertette az új egészségügyi stratégia alapelveit. Felkérte az illetékes minisztert, hogy három napon belül készítse el a stratégia mielőbbi bevezetéséhez szükséges előterjesztést.

Ez az elképzelt esemény alig valamiben különbözik attól, ami a valóságban megtörtént: a miniszterelnök középiskolásokkal és egyetemistákkal beszélgetett, majd rájött, hogy el kell törölni a keretszámokat, és mindenkinek, aki vállalja a röghöz kötést és "teljesíti az egyetemi felvételihez szükséges minőséget", ingyenes lesz az oktatás. Facebookra feltöltött videójában e "minőségről" konkrétan megemlíti, hogy "ez ma 240 pont", a Balog Zoltán miniszternek írt levelében ez már nem szerepel.

További fontos különbség, hogy - míg azt talán még Bayer Zsolt is tudja -, Orbán Viktor nem tudja eltörölni a betegségeket, a felsőoktatási keretszámok eltörléséről szóló nyilatkozat esetén nem feltétlenül látszik rögtön, hogy ez köszönő viszonyban sincs a valósággal, mondhatni őrültség. Akár több másodperc gondolkodásra is szükség lehet ahhoz, hogy ezt belássuk.

Alapvetően két lehetőség van. Az egyik az, hogy Orbán Viktor szavai nem azt jelentik, amit jelenteni látszanak, és az eredetileg tervezetthez hasonló mennyiségű államilag támogatott hely lesz, a "felvételihez szükséges minőség" pedig magas felvételi pontszámot jelent majd a valóságban. Ezt nem holmi keretszám alapján állapítják majd meg, mert olyan nem lesz, hanem a Nemzeti Klebelsberg Együttható alapján. Ez a jobbik eset: bonyolult és fölösleges adminisztratív átalakítások árán át tudják verni azokat, akik amúgy is minden átlátszó hazugságot beszopnak a kormánytól, szép eredmény.

A rosszabb eset az, hogy Orbán Viktor szavai azt jelentik, amit jelenteni látszanak, és szerdára gyökeresen átalakítják a magyar felsőoktatást. De jó, mondjuk azt meg lehet úszni valami semmitmondó előterjesztéssel; de legalább a jelentkezési határidőig, 2013. február 15-ig azért csak ki kellene derülnie, hogy mégis milyen feltételek között és egyáltalán mibe jelentkezik az ember. Na jó, ez is megúszható: aki azt hiszi, hogy ahhoz, hogy valamit elvárjunk az állampolgártól, meg kell neki mondani előtte, hogy mi az a valami, az nem érdemel érettségit Magyarországon - országismeret: egyes. De legkésőbb jövő szeptemberig azért csak meg kellene lennie azoknak a szabályoknak, amelyek szerint jövő szeptemberben megkezdődik az oktatás, nem?

Ha valakinek nem nyilvánvaló, hogy mennyire abszurd kilenc hónap alatt teljesen átalakítani egy akkora intézményrendszert, mint a felsőoktatás, az csak abba gondoljon bele, hogy jelen pillanatban fogalmunk sincs arról, hogy a leendő, ki tudja milyen új szabályozás világában hányan fognak jelentkezni és hova, és milyen eredményeket érnek majd el. Annyit tippelhetünk, hogy feltehetően többen, mint most, mert megszűnne több visszatartó tényező (a fránya keretszámok! a magas pontszámok!), ráadásul feltehetően az amúgy is népszerű slágerszakokra nő meg még jobban a túljelentkezés - hiszen eddig sokan voltak olyanok, akik nem is jelentkeztek mondjuk jogásznak, mert tudták, hogy úgysem vennék fel őket. De ha feltesszük, hogy az Orbán által emlegetett "szükséges feltétel" jóval gyengébb az eddigi, a legkeresettebb szakokon igen magas pontszámnál - ha feltesszük, hogy volt egyáltalán értelme annak, amit mondott -, akkor jelentősen, akár többszörösére is nőhet a felveendő hallgatók száma. De arra, hogy mi lesz, csak február közepe után lehetne akár csak tippelni is; biztosan pedig csak nyáron derülne ki, hogy mi lesz szeptembertől. Ennyi idő alatt kéne előteremteni (kinek? az egyetemnek? a költségvetésnek? melyik az abszurdabb?) a pénzt; hirtelen előkeríteni egy nagy halom (mennyi?) oktatót, aki megtartja az órákat - sőt: egyáltalán a fizikai helyet biztosítani, ahol elférnek a diákok. Vagy az elnéptelenedő szakok - azok, amikre sokan csak azért mentek, mert máshová nem vették volna fel őket - átadják a termeiket és kiszolgáló helyiségeiket a népszerű és hirtelen felduzzadó létszámú szakoknak?

Szerdáig, de akár február közepéig arra sincs elég idő, hogy egyáltalán lehessen mérni, hogy milyen kérdéseket kell megválaszolni szeptemberig - még abban az esetben sem, ha az oktatási kormányzat eddig nem bizonyította volna, hogy irányítói jobban értenek az angol nyelvtan bonyolultságán való ábrándozáshoz, mint dolgok konkrét megszervezéséhez. De tényleg nem kell ezt többet ragozni: a legjobban úgy jön ki ebből Orbán Viktor, ha kideríti, hogy a tréfás kedvű diákok hallucinogén cukorkával kínálták meg.

De a február még nagyon messze van, addig még lesz egy csuda érdekes dolog: januárban elvben megtörténik az iskolák államosítása. Ne legyenek kétségeink: ha egy intézmény (a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ) decemberben még nem is igazán létezik, akkor az januártól nemhogy a teljes közoktatást nem fogja tudni működtetni, hanem a legegyszerűbb feladatot sem lesz képes tudni ellátni. Ha december elején nem lehet tudni, hogy ki fogja fizetni a fűtést, akkor itt káosz lesz - lehet ugyan, hogy pont a fűtésszámla kérdését egy gyors rendeletben megoldják, de abban a pillanatban, hogy valami konkrét feladat felmerül, ki fog derülni, hogy ezernyi kérdés van, ami még csak eszébe sem jutott senkinek a nagy kapkodásban. És lehet, hogy Hoffmann Rózsa úgy véli, hogy pitiáner kérdés, ki fizeti a fénymásolópapírt - ám ha nem lehet rá tudni a választ, akkor egész egyszerűen nem lesz fénymásolás és kész.

Eddig egy kicsit lehetett bízni abban, hogy ezt azért előbb-utóbb valaki csak belátja, és legalább elhalasztják az államosítást, mondjuk karácsony estéjén elfogadnak egy módosítót vagy ilyesmit, hátha senki nem veszi észre. De most kiderült: Orbán Viktor az oktatás kérdéseiben végképp elszakadt nemcsak a valóságtól, hanem attól, ami egyáltalán lehetségesnek elgondolható. Aki komolyan belemondja a kamerába, hogy szombattól szerdáig alapjaiban megreformálja a magyar felsőoktatást, az nem fogja megmásítani tévedhetetlen elhatározását akkor sem, ha éppen a közoktatás összeomlása a tét. Akinek iskolás korú gyereke van, jobban teszi, ha megszervezi: mit tesz, amikor kiderül, hogy az az iskola bizony nem létezik.