[origo]
Nyomtatás

Miféle baloldal?
2013. október 2., szerda, 17:55


Az MSZP éppoly reménytelennek tűnik, mint volt. Kérdés, hogy érdemes-e választást nyerni velük, kockáztatva, hogy a szoci mocsár elnyel mindenkit, beleértve az MSZP-t is? Lehet-e reformálni a baloldalt az MSZP-vel, az MSZP ellenére?


Két hír. A frissebb szerint a bajai időközi választáson a Fidesz jelöltje szoros versenyben, de legyőzte az MSZP, az Együtt 2014 – PM és a DK közös jelöltjét. Az eredmény különös: az öt választókerületből háromban az ellenzék jelöltje nyert, egyben fej-fej melletti helyzet alakult ki, az ötödikben viszont a fideszes jelöltre háromszor annyi szavazat érkezett, mint az ellenzéki jelöltre. Ez volt az a szavazókör, ahol gyanús, a láncszavazásra és a választók szervezett szállítására utaló események zajlottak – az ellenzék óvást jelentett be, és a bíróság a panasznak helyt adott. A verdikt szerint kampánycsend-sértés történt, és az adott szavazkörben meg kell ismételni a szavazást. Nem túl spekulatív azt állítani, hogy az ellenzék győzött volna, ha a Fidesz nem sérti meg a szabályokat. (Persze ettől még bármi lehet a megismételt szavazás eredménye.)

A másik hír szerint évtizedek óta a pártban dolgozó MSZP-sek, köztük Szekeres Imre, Puch László, Boldvai László és Baja Ferenc kaphatnak befutó helyeket a párt listáján. Tegyük ehhez még hozzá, hogy a megfiatalodott MSZP imázsát hirdető Mesterházy Attila pártelnök mögött a miskolci nagygyűlésen ott feszített Szanyi Tibor, Gúr Nándor és Nyakó István is.

Milyen következtetéseket vonhatunk le a két hírből? Egyrészt, amit eddig is tudhattunk, hogy a 2014-es választások legalábbis szorosak lesznek; hogy az ellenzéknek van talán esélye, de ehhez valamilyen szintű összefogásra szükség van. Újfent bebizonyosodott, hogy a Fidesz leváltását akaróknak aligha van esélye az MSZP nélkül (az LMP például nem ér el értékelhető eredményt az időközi választásokon), amely az ellenzék legerősebb pártja ez idő szerint.

Másrészt, hogy az MSZP éppoly reménytelen tűnik, mint volt. Egy Puch, egy Boldvai pontosan azt a korrupt, cinikus, elvtelen és fantáziátlan, rettenetes MSZP-t jelképezik, amely miatt oly sokan szavaztak 2010-ben a Fideszre.

A kérdés tehát az, hogy érdemes-e (feltéve, hogy lehet) választást nyerni az MSZP-vel, kockáztatva, hogy a szoci mocsár elnyel mindenkit, beleértve az MSZP-t is? Lehet-e reformálni a baloldalt az MSZP-vel, az MSZP ellenére? Mondhatnánk, hogy ez volt az SZDSZ projektje is anno, de ez nem teljesen igaz. Az SZDSZ liberális párt volt, üzenete, ideológiája csak részben volt kompatibilis az akármilyen, de mégiscsak baloldali pártéval (igen, az MSZP valahol mégiscsak baloldali párt; érdemes megnézni a társadalmi egyenlőtlenségek alakulását az elmúlt 20 évben: a jobboldali kormányok alatt mindig nőtt, a baloldali kormányok alatt mindig csökkent). Az SZDSZ használta az MSZP-t és valamilyen mértékig befolyásolta; de átalakítani nem tudhatta és nem akarhatta. Nem csoda, ha Bajnait, és az Együtt 14-et a véleményformálók mindkét oldalról előszeretettel „liberálisozzák”: az MSZP hívei azt gondolhatják, így kevésbé jelent veszélyt kedvenc pártjukra nézve, a Fidesz meg nem szeretné, ha a baloldal netán még valamiféle „vérátömlesztésen” menne keresztül, nekik ez a súlytalan verzió pont megfelel. A liberalizmusnak meg sosem lesz itthon komoly mozgósító ereje.

Meggyőződésem, hogy a baloldal megreformálásához Bajnai önmagában kevés – még akkor is, ha azt feltételezzük, hogy valóban ez a célja. Én ez utóbbiban nem vagyok egészen bizonyos, de abban igen, hogy egyedül nem tudná ezt véghezvinni. A Párbeszéd Magyarországért valamiért keveset szerepel az ellenzéki összefogás esélyeit latogatók elemzéseiben: a fókusz az MSZP-n és Bajnain van, de még a 2%-os DK is több sajtófigyelmet kap nála. Pedig a PM nélkül az Együtt üres héj, program, tagság és hiteles politikusok nélkül; de legfőképp a baloldal megújításának esélye nélkül. És ha ennek nincs esélye, akkor speciel engem a választási esélyek sem túlzottan érdekelnek. Még az is lehet, hogy nem vagyok egyedül ezzel.