ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
BudapestkorrupciójegyellenőrzéshamisításBKV

Kinek jár a hamis bérlet?

// 2009 // júl // 15

Budapesten szervezetten hasznosítják újra és hamisítják a BKV-bérleteket. Mi köze az őszinteséghez annak, hogy nem csak nyugaton, de a dél-keleti szomszédságban is nehezebben kijátszható az ellenőrzés? Kevésbé korruptak-e ott az emberek?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ajánlat

    KontrollHammer Ferenc írása a magyar ellenőrökről és a londoni ellenpéldáról

    K. úr rendes emberMong Attila írása a BKV vezérigazgatójának karriertörténetéről

Nem igazán archimédeszi súlyú felfedezés, de néhány napja rájöttem, mi a probléma a budapesti BKV-bérletekkel. Úgy történt, hogy a következőre bukkantam a BKV Figyelő blog bejegyzései közt: "Hamis bérletet árulnak a kutyaól pénztárakban".

Az első pesti bérletem 1996-ban vásároltam. Az érdekessége az volt, hogy az apám 1970-ből származó bérletigazolványával együtt működött, az őt huszonvalahány éves korában ábrázoló fotóval. Rég volt, azóta számos, emlékbe elrakott szelvény dagasztja a tárcám, sőt a fotót is frissítettem, de valódi bérletes utazó az utóbbi egy évben lettem.

És persze csak most jöttem rá, mi nincs rendben.

A szelvényre vagy tollal írják rá az érvényességi dátumot, vagy rápecsételik. Ennek az a következménye, hogy leleményes hamisítók különféle tintatörlő irónokat használva (vagy más módszerrel) eltüntetik a dátumokat. A BKV-bérletszelvény jó minőségű papírból készül, bírja az újrahasznosítást.

Ezzel talán nem is lenne baj, ha csak néhány vékonypénzű diák próbálkozna a hamisítással. A fent említett blogban megszólalók szerint viszont úgy tűnik, egész szövetkezetek dolgoznak a lejárt szelvények begyűjtésén, hamisításán és újra forgalomba bocsátásán. Többek között biztonsági őrök, vagy "Guinness-rekordra gyűjtő" diákok szedik össze az utasoktól a cetliket, melyeket aztán egyik-másik pénztárban újra eladnak a balekoknak. Az egész olyan, mintha útlevelet igényelnél, és az okmányirodában hamis passzust kapnál - állítják többen. Akad köztük, aki a hamisítóktól való félelmében már csak a MÁV-állomásokon vásárolja az egész budapesti tömegközlekedésre érvényes bérletét.

Noha a csalás szervezettnek tűnik, most nem a becsületes BKV-dolgozókról, alvállalkozókról és utazókról van szó. A rendszer hibás, mert kijátszható. Az efféle trükközés könnyen megakadályozható lenne, ha a BKV olyan havibérlet-szelvényeket nyomatna, amelyeknek a szélén lyukasztóval lehetne jelölni az érvényességet (a hetijegyes naptárbeosztást kéne átvenni). A vastag papírból a lyukat igencsak nehéz lenne eltüntetniük a hamisítóknak.

Én világéletemben lyukasztós bérletekhez voltam szokva. Olyan országból jövök (Romániából, Erdélyből), ahol az intézmények, a hatóságok, az ott lakók stb. mintha őszintébben viszonyulnának a hétköznapi korrupcióhoz. Például a tömegközlekedési cégek abból indulnak ki, hogy van elég bajuk a bliccelőkkel, így inkább nem könnyítik meg a csalók dolgát - lyukasztanak. 

De nemcsak fapados megoldások léteznek, van hi-tech is. Temesváron londoni mintára elektronikus jegy- és bérletrendszer működik idéntől - a rendszer bejelentése és megvalósítása között alig egy év telt el. Számos más előnye mellett az ilyen bérlet kisipari módszerekkel hamisíthatatlan. Persze, könnyebb modernizálni 33 busz, troli- és villamosjáratot egy 320 ezres városban. Ehhez képest a 1,7 milliós Budapesten 303 nappali és éjszakai járat közlekedik (ám az is igaz, hogy a BKV 2006-ra már beígérte az e-jegyeket, és el is költött rá 180 millió forintot.)

De vissza a hétköznapi korrupcióhoz.

Az a benyomásom, hogy Budapestről párszáz kilométerre keletre azért tud elérni apró, de fontos eredményeket a korrupció elleni harc, mert az állampolgárok tudatosították, hogy az élet szinte minden területét átszövi a csalás. Továbbá tisztában vannak azzal is, hogy ebből elég volt, ez így már nem mehet tovább. Az egészbe belejátszott az EU-csatlakozás követelményrendszere, és a nyugathoz való felzárkózás elemi igénye is.

Ezért történhetett meg, hogy számos közintézmény falát pár éve nemcsak a "Dohányozni tilos", hanem az "Ebben a hivatalban nincs csúszópénz!" jellegű feliratok lepték el - minden eshetőségre felkészülve egy ingyenesen hívható telefonszámmal, melyen a korrupt hivatalnokról lehet bejelentést tenni. Én ebben az egészben az őszinteség gesztusát szeretem. A hétköznapi korrupció olyasvalami, mint az alkoholfüggőség. Amíg kedves iszákosunk megába nézve be nem ismeri, hogy bizony beteg, és külső, professzionális segítség nélkül soha nem fog kilábalni belőle, addig nincs gyógyulás.

A BKV-nak az a nagy problémája, hogy az imázsa jóval rosszabb, mint amilyen a szolgáltatás színvonala (mely összességében egész tűrhető). A 4-es/6-os villamoson megszólaló színészhangok helyett kifizetődőbb lenne az őszinteségre költeni. Én is szívesebben vásárolnék bérletet olyan helyen, ahol ezt a feliratot látom: "Ebben a pénztárban nem hamisítanak", sőt, netalántán még bírságot is szívesebben fizetnék annak a kalauznak, aki a "Nem a turisták kifosztására utazom" feliratú karszalagot viseli.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva