ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Szász Jenőromániai belpolitikaromániai magyarságFideszJobbikRMDSZMPP

Aki a Jobbik erdélyi partnere lehet

// 2010 // ápr // 02

A Szász Jenő vezette MPP (Magyar Polgári Párt) az RMDSZ mellett lehetett volna a romániai magyarok számára alternatíva, ám a legkevésbé sem váltotta be az erre vonatkozó esetleges reményeket. Milyen meglepetéseket okozhat a Fidesz várható kormányzása az erdélyi magyar pártviszonyokban?

Forrás: MTI/Haáz Sándor

Ajánlat

Lesznek még meglepetések - ejti el az RMDSZ egyik vezetője, amikor arról beszélgetünk, hogy jön vissza a Fidesz. Egy olyan személy mondta ezt, akiről soha nem merült volna fel bennem, hogy meg tud lepődni bármin is.

A Fidesz visszatérése valóban új és érdekes helyzeteket hozhat a rommagyar belpolitikában. Részint azért, mert még kérdés, ki lesz a "határon túli" téma fideszes gazdája, részint pedig azért, mert nem világos az sem, ki lesz a fideszes "határon túli" téma erdélyi üzemeltetője. Mert hát a viszonyok mások, mint néhány évvel ezelőtt. Jólértesültek szerint Németh Zsolt is és Kövér László is más típusú pártfeladatokat kapnak, ami azt jelenti, hogy erdélyi klientúráiknak is újra kell pozicionálniuk magukat. Sok a találgatás azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kit jelöl ki témagazdának. Úgy tűnik, hogy az utóbbi hónapokban nincs olyan kolozsvári megnyitó, könyvbemutató vagy kerekasztal, amin ne venne részt Szőcs Géza, akinek személye okozta az első látványosabb súrlódásokat az RMDSZ és a Fidesz között. Ő lenne a gyűrű új hordozója?

Az önjelölések és -pozicionálások ideje van, tapasztalatlanabb erdélyiek már azt mesélik, hogy melyik kurátori tisztség várományosait tisztelhetjük bennük. Ezek azért is elhamarkodott vágykivetítések, mert kérdéses az is, hogy a Fidesz milyen stratégia mentén kezdi újra erdélyi politikai gyarmatosítását. A legpraktikusabb az lenne, ha Tőkés László kontrollja alá tudná venni Szász Jenő pártját, az MPP-t, így némi rend alakulhatna ki a rommagyar konzervatív táborban.

Az MPP a Fidesz alternatív erdélyi politikai projektjének indult, és késve intézményesült. Székelyudvarhely akkori polgármestere, Szász Jenő kapta a feladatot, amit lassan, költségesen és nem zökkenőmentesen, de végig is vitt. Csakhogy közben Szász elvesztette politikai mojóját. Hogyan vált a Fidesz Kövér László-vonalának kegyeltjéből az egyik leghiteltelenebb romániai magyar politikus? Sok munka és kitartás kellett hozzá. Így halmozódhatott fel polgármestersége végén a főleg ingatlanokba fektetett magánvagyon, aminek keletkezésére Szász nem tud magyarázatot adni. Kínosan érintette Szászt az is, hogy rákérdeztek, mi lett azokkal a pénzekkel, amelyeket többnyire Magyarországról kapott alapítványa a 2005-ös árvizek idején. A számos idétlen és émelyítő helyzet között a legemlékezetesebb Szász Jenő-momentum mégiscsak az MPP első kongresszusa, és itt érdemes egy keveset időzni. Mert az MPP tavaly márciusi első kongresszusa még azoknak a székelyeknek is előhozta a humorérzékét, akik utoljára háromévesen nevettek, nem tudni, miért.

Szász Jenő megválasztatta magát úgy, hogy nem csak a küldöttek, de a meghívottak is szavazhattak, ami ugyan udvarias gesztus, de mégiscsak nonszensz. Az MPP tekintélyes belső ellenzéke kivonult, majd jogi úton támadta meg Szász újraválasztását. Nemrég a bukaresti bíróság Szász ellenzékének adott igazat, így idén április 10-én új MPP-kongresszus várható. Ha ekkor Szász Jenő korábbi ellenjelöltje, Gergely Balázs kerekedik felül, amire jó esély van, megtörtént a konzervatív oldal integrálása, vagyis Tőkés befolyási körébe kerül a Fidesz által indított, de közben magánosított politikai projekt. Jó hír a Fidesznek, rossz hír Szász Jenőnek és az RMDSZ-nek - ez utóbbi volt a Szász Jenő önbénított pártjának legnagyobb haszonélvezője.

Ha a pályáról kiszorított Szász Jenő alternatíváit mérlegeljük és azt Szász Jenő megmaradt rajongóinak opcióiból vezetjük le, akkor Szász mégsem elveszett, mert van alternatívája: a Jobbik. Ha a MIÉP erdélyi intézményesülési kísérlete nem sikerült, a Jobbiknak már a spontán terjeszkedése is lenyűgöző. A Székely Gárdának sikerült hazavágnia a március 15-i ünneplést Kolozsváron, és láthatóan ugyanazokkal a technikákkal szerez médiaratinget, mint a pannon gárda. Szász jobb szónok, mint a Jobbik vezérei, ambivalens fogalmazásban egyenesen verhetetlen, kreatívan tud zsidózni, a fanatizálás ajándékával megáldott karizmatikus politikus. Szász nem elveszett ember, mert egy éppen kialakulóban lévő politikai konjunktúrában ő lehet a Jobbik legígéretesebb erdélyi partnere.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva