ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Dominique Strauss-KahnFranciaországEurópaEgyesült Államokbüntetőeljárásszexuális zaklatásügyész

Csak egy a közös: Strauss-Kahn amerikai és francia szemmel

// 2011 // júl // 08

Dominique Strauss-Kahnt szexuális zaklatás miatt helyezte vád alá New York állam, nemrégiben azonban megkérdőjeleződött az őt vádló szállodai szobalány szavahihetősége, így az azóta lemondott, egykori IMF-vezért fel is menthetik. Mit árul el az amerikai és az európai társadalmakról mindaz, ahogyan az elmúlt pár hónapban Strauss-Kahn ügyéhez viszonyultak?

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ajánlat

Franciaország annak idején meghökkenéssel, iróniával és - minek is tagadjuk - élvezettel figyelte, amikor Bill Clinton 1998-ben el akarta tussolni 22 éves munkatársával létesített szexuális viszonyát és kitört a botrány.

Amerika saját puritanizmusának csapdájában! A világ vezető hatalmának politikai életét megbénítja egy komolytalan magánügy! Az empátia hiánya ellenére a francia Le Monde egyik legmagasabb eladási mutatóit érte el hála Clinton magánéletének legintimebb részleteit bemutató Kenneth Starr ügyész jelentésének. Ma a helyzet fordított. Vagy majdnem. Most ugyanis egy francia politikus került bajba. Amerika - minden rossz helyrehozójának szerepében - felforgatta a francia politikát azzal, hogy a lehető leglátványosabb módon, a nemi erőszak kísérletének vádjával letartóztatta a 2012-es francia elnökválasztások közvélemény kutatások szerinti legnagyobb esélyesét, globális médiaőrületet szítva, majd újabb pusztítást végezve a vádló hazugságainak felfedésével. Ismét: az empátia totális hiánya.

Ez nem szokványos francia-amerikai konfliktus. Washington és Párizs bölcsen kimaradt belőle, az ügyet New York állam kezeli. De azáltal, ahogy Dominique Strauss-Kahnhoz viszonyult, a két ország médiája és politikája az igazságszolgáltatás, a nemi kapcsolatok, az átláthatóság és a pénz tekintetében is nagyon különbözőnek mutatkozott.
 
Igazságszolgáltatás

Az amerikaiak - bizonyára történelmi okokból - másképp viszonyulnak az erőszakhoz, mint az európaiak. Számunkra nehézséget okoz megérteni az amerikaiak fegyverőrületét és a halálbüntetést is. Hasonlóképp, a bilincsbe vert vádlott nyilvános bemutatása - a két rendőr általi kíséret jól ismert képe a bíróságra menet - sokkolta a franciákat Strauss-Kahn ügyében, az amerikai igazságszolgáltatásban azonban bevett szokás. A franciák számára, akiknél a vádeljárás az ártatlanság vélelmén alapul, az amerikai jogrendszer kifejezetten vádló természetűnek tűnik. És a július 1-i fordulat, amikor maga az ügyész ismerte el, hogy az állítólagos áldozat szavahihetősége megkérdőjeleződött, szintén hihetetlen a franciák számára. Így működik a bűnvádi eljárás Amerikában: megvádol, aztán nyomoz, és ha a vád darabjaira hullik a nyomozás során, az ügyész inkább bejelenti azt nyilvánosan, mintsem a bíróságra menjen.

Franciaországban a hírhedt Outreau-ügy, amely során hamisnak bizonyult a gyerekmolesztálási vád, sokkal messzebb ment a Strauss-Kahn-ügynél. Az ügyészség akkor sem hátrált meg, amikor a fő vádló, Myriam Badaoui visszavonta a vallomását. A vádlottakat elítélték, és csak a fellebbezést követően mentették fel.

Férfi-nő viszony

Itt nagy a szakadék. Dominique Strauss-Kahn feltételes szabadlábra helyezésekor az elsődleges kérdés az volt Franciaországban, hogy mit jelent mindez a Szocialista Pártnak. Az Egyesült Államokban a legfőbb kérdés az ügy lehetséges összeomlásának hatása a nők szabad véleménynyilvánítására, amely DSK letartóztatásával vett új irányt.

Már nem is tartjuk számon azokat az amerikai politikusokat, akiknek nők felé tanúsított elítélendő viselkedésük miatt kellett lemondaniuk. Ha a nemi egyenlőségről, vagy a szexuális zaklatás elleni harcról van szó, az amerikai férfiak kétségkívül érzékenyebbek a francia férfiaknál. Június 29-én a Wall Street Journal első oldalának vezető cikke a következő volt: "Legarde az IMF első női vezetője". Egy francia lap sem ítélte úgy, hogy a hírt vezető anyagként szükséges lehoznia.

Átláthatóság

Az igazság feltétel nélküli kutatása az amerikai közélet központi kérdése. Nem az keverte bajba Bill Clintont, hogy viszonyt folytatott Monica Lewinskyvel, hanem az, hogy hazudott, amikor azt mondta, hogy nem folytatott. A hamis eskü súlyos vád Amerikában. A politika tekintetében a média és a szavazók is azt vallják, hogy joguk van mindent tudni. A közéleti szereplők magánélete legitim módon képezi az információáramlás tárgyát. A képviselőknek a családjukra, a hátterükre és az egészségükre nézve is átláthatónak kell lenniük.

Az Egyesült Államok információszabadságra vonatkozó törvénye a közérdekű dokumentumokhoz széleskörű hozzáférést biztosít a média számára. Franciaországban a törvény határozottan védi a magánéletet és korlátozza a média hatáskörét a politikai osztályt érintő nyomozásokban. A francia hagyomány szerint egy politikus magánélete senki másra nem tartozik.

Pénz

George W. Bush demokrata kihívója a 2004-es elnökválasztáson, John Kerry a jelentős vagyont öröklő Teresa Heinzet vette feleségül, aki nagyban hozzá is járult Kerry kampányának finanszírozásához. Az Egyesült Államokban lehet valaki baloldali és gazdag egyszerre. Franciaországban nem, legalábbis ha azt a botrányt nézzük, amelybe DSK került egy fénykép miatt még letartóztatása előtt, amin feleségével épp egy drága - egyébként nem az ő tulajdonukban lévő - Porsche Panamerába ül be, illetve akkor, amikor kiderült, hogy havi 50 ezer dollárért bérelt lakást New Yorkban. A franciák és az amerikaiak nagyon különbözően viszonyulnak a pénzhez, a vagyonhoz, illetve az azzal való kérkedéshez.

Egy valami viszont közös volt a két országban a DSK-ügy során, bár az nem ad büszkeségre okot: ez pedig a média tombolása.


Puskár Krisztián fordítása

Distributed by The New York Times Syndicate

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva