ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Orbán ViktorHandó TündekorrupcióigazságszolgáltatásbíróságösszeférhetetlenségSzájer JózsefFidesz

Tünde Timbuktuba megy

// 2011 // dec // 15

A miniszterelnök családi jóbarátját, egy európai képviselő feleségét nevezte ki a kormánytöbbség a parlamentben a független igazságszolgáltatás egyik legfontosabb intézményének vezetőjéül. Miért aggályos ez a döntés?

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ajánlat

Tünde felhívja férjét Józsefet. József, jó hírem van, megkaptam a munkát! Melyik munkát is, emlékeztess csak? - kérdezi József. Tudod, amelyikről beszéltem, az Országos Bírói Hivatal vezetése. Sarokiroda, reprezentációs költség, minden. - újságolja Tünde a telefonban. Így kezdődne az a képzeletbeli, interneten is elvégezhető összeférhetetlenségi tanfolyam, amelyhez hasonlót minden civilizált országban, legalábbis Timbuktutól észak-északnyugatra, multinacionális cégek tízezreinél, alkalmazottak százezreinek kötelező kitölteni, és amelyet egy olyan jelentős állami intézmény új vezetője elé is odatennének, mint amilyet Handó Tünde átvenni készül.

Ezek a tanfolyamok egyszerű, életszagú szituációs gyakorlatokon és párbeszédeken keresztül világítják meg, azt hogy miért fontos a vállalat, a hivatal és szélesebb értelemben a szabad verseny, a kapitalizmus vagy még magasztosabb szavakat használva a demokrácia, tehát végül is mindannyiunk érdekében elkerülni az összeférhetetlen helyzeteket, sőt még azok látszatát is. A nepotizmussal és korrupcióval terhelt politikai és gazdasági rendszerek kevésbé versenyképesek, mint azok, amelyek tisztábban és egészségesebben működnek.

A telefonhívás leírása előtt a következő kis bekezdés szerepelt volna a tanfolyamon. Tünde férje József politikus, európai képviselő, korábban magyar parlamenti honatya, Ipadjén új alkotmányt írt országának, és éppen az alaptörvény hozta létre azt a hivatalt, amelynek most Tünde lesz a vezetője. Tünde családi jóbarátja Viktornak és Anikónak, együtt tanultak az egyetemen, Anikóval máig rendszeresen összejárnak, színházba vagy egy jó teára,  a két család gyerekei is barátkoznak, közös állami rendezvényt szerveznek egy popfesztiválon , a barátságot ráadásul senki sem szégyelli, ami remek emberi vonás. Viktor nem mellesleg az ország miniszterelnöke, Anikó a felesége, a hivatal, amelynek vezetését Tünde átvenni készül az ország egyik legfontosabb alrendszerének, a végrehajtó és törvényhozó hatalomtól független igazságszolgáltatásnak egyik legfontosabb intézménye. Tünde az egész bírói kar ura lesz, bírókat nevezhet ki, ide-oda helyezhet ügyeket a rendszeren belül, fontos, a közélet számára érdekes pereket is. Viktor és József politikusok, törvényhozók és/vagy végrehajtók, de a lényeg, hogy Tünde, Viktor és József remek, böcsületes magyar  emberek is egyben. Kedves munkatársunk! Hogyan döntsenek ezek a remek emberek ebben a szorult helyzetben?

Rossz hírem van. Tünde, József és Viktor jelen pillanatban bukásra áll. Már az első kérdésnél kihullanának ezen a kis teszten, a kíméletlen szoftver újra és újra a kezdőkockába lökné őket vissza, ha csak annyira telne nekik a tanfolyamon, mint amit eddig az életben maszatoltak. József és Viktor ugyanis szemérmesen hallgatnak a választóik előtt a köztük lévő bonyolult emberi, szakmai, művészi, hivatali, családi és egyéb viszonyrendszerről. Az állami hírügynökség például csupán annyit jegyzett meg erről, hogy Tünde "férjezett, egy leánygyermek édesanyja". Viktor és József cége, bizonyos Fidesz, szintén tagadásban van, nem szólnak egy szót sem, hallgatnak, pedig fordított helyzetben országos ordítozást csaptak volna, ha ez a konkurens nagyvállalatnál történik, ha Ferenc és Gordon mondjuk György feleségét nevezte volna ki valami hasonlóan fontos függetlennek szánt hivatal élére.

A kilenc évre kinevezett Tünde pedig frissen ondolálva szintén nem érti, mi a különbség az általa eddig vezetett Fővárosi Munkaügyi Bíróság és az OBH demokratikus rendszerben betöltött szerepe között, valamint, hogy miért kell erről egyáltalán beszélni. Kinevezése után kiállt a kamerák elé és ezt tudta mondani. "Az elmúlt 12 évben amióta a fővárosi munkaügyi bíróságnak vagyok az elnöke és a húsz évben, amióta bíró vagyok több ezer munkaügyi pert bíráltam el. Az igazgatásom alatt lévő bíróságon pedig több tízezer munkaügyi pert bíráltak el, méghozzá milliárdos pertárgyértékű pereket, időnként sztrájkügyek kerültek elénk, országos érdeklődést kiváltó ügyek vannak a bíróság előtt, mégsem tapasztaltam azt, hogy bárki is kétségbe vonta volna az én pártatlanságomat" - mondja kissé felháborodottan rezgő fürtökkel.

Tündének ezen a ponton a szoftver egy többpontos alapszabály gyűjtemény részletes elolvasását és bemagolását szabná feltételéül annak, hogy kimehessen kávézni. Ennek az élén az szerepelne, hogy Tünde kétfajta lojalitás, egy emberi és egy szakmai között őrlődik, sőt ha nem is őrlődik, ennek a látszata mindenképpen fennáll. Az őrlődés oldására pedig nem elég az, amit sokan gondolnak és a fenti nyilatkozat szerint ő is ezt választja: majd egyedül megoldja. "Ne tételezzük fel, hogy képesek vagyunk olyan viselkedésre, miáltal összeférhetetlenségünk nem fogja befolyásolni a munkateljesítményünket vagy döntéshozatalunkat, illetve nem fog másokban gondolatokat ébreszteni" - sulykolná Tündének a szoftver. Azt tanácsolná neki, hogy vonjon be a helyzet kezelésébe másokat is, ne egyedül küzdjön ezzel. Beszéljen a feletteseivel (jelen esetben az ország polgáraival), nézze meg, mit mondanak hasonló helyzetekről a vállalat irányelvei, hogyan gondolkozik a nepotizmus  jelentőségéről az Európai Unió , milyen ajánlásokat fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban a korrupció ellen küzdő civil szervezetek, kérjen fel független testületet az összeférhetetlenségi helyzet elbírálására, vesse alá magát ennek a döntésnek stb. De semmiképpen ne hárítson, beszéljen róla, tárja fel, hogyan fogja elkerülni az összeférhetetlenséget és annak látszatát is.

Nem vonom kétségbe, hogy Handó Tünde jó szakember, hozzáértő ember, profi bíró, főleg, mert több mint tíz éve vezet egy ugyancsak jelentős intézményt és fontos lenne, ha ezen a poszton is jól teljesítene mindannyiunk érdekében. Nem vonom kétségbe, hogy tisztában van azzal a szereppel, amit be kell töltenie, és amiben minden nap, minden órájában úgy kell viselkednie, hogy a függetlenségét megőrizze, és, ami legalább ennyire fontos, a függetlenségét kétségbe vonókat is meggyőzze arról, hogy nincs okuk félelemre. Mindezt ráadásul egy olyan országban kell bizonyítania, amely kulturálisan inkább Afrikától távolodik még csak, mintsem Londonhoz közelítene. Készen kell állnia arra például, hogy a barátság már nem lesz a régi, és könnyen lehet, hogy nem csak a közös teázást, csevejt és színházba járást kell majd beáldoznia.

Az indulás kifejezetten ramatyra sikerült, de a neheze csak most jön. A szoftver lefagyott. Control-Alt-Delete.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva