ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Bajnai GordonSchiffer AndrásJávor Benedekválasztási együttműködésLMP

Tökös LMP? Tökfej LMP?

// 2012 // nov // 18

Az, hogy Orbán Viktor a hatalomban maradjon-e, vagy sem, 2014 tavaszának dilemmája lesz, 2012 novemberében nem annyira égető ez a kérdés. Az LMP úgy döntött, megpróbál még élni egy kicsit. Sok esélye nincs, de másfél év alatt rengeteg fordulat jöhet a magyar belpolitikában. Első körben mindenesetre nem léptek az SZDSZ útjára.

A Lehet Más a Politika nagyjából akkor jött létre, amikor már egészen biztossá vált, hogy a rendszerváltó Szabad Demokraták Szövetségének kampec. Jobboldali politikusok és publicisták részben emiatt titulálták előszeretettel az SZDSZ politikai örökösének az LMP-t. Kétségtelen, a két formáció között akadtak hasonlóságok. Ahogy az egyik, úgy a másik is városi értelmiségi bázisra építhetett, úgy a vezetés és a tagság, mint a tábor felől nézvést. Elég ehhez felidézni, általában milyen eredményeket értek el Budapesten, illetve a falvakban.

Az LMP természetesen minden erejével tiltakozott a párhuzamok emlegetése ellen. Okkal. Az SZDSZ-nél kevésbé hasznos szellemi előzmény csak egy van a mai magyar belpolitikában: Gyurcsány Ferenc. De Schiffer Andrásék annyiban mégiscsak kihasználták a szabaddemokraták által hagyott űrt, hogy besöpörték az így preferenciák nélkül maradt választók - miszerint az elárvult liberálisok - voksait is a 2010-es választásokon. Mert bizony még ma is vannak olyanok, akik Orbán Viktor Fideszével szemben sem szívesen húzzák be az ikszet a szocialista képviselőjelöltek karikáiba.

Még szép, hogy vannak: épp ennek a jelenségnek köszönheti Bajnai Gordon és az Együtt 2014 az október-novemberi repülőrajtot. Meg végső soron az LMP-nek. Amely ugyanis az elmúlt másfél évben nem tudta bebizonyítani, hogy a mindkét oldalból kiábrándult magyarok számtalan kínzó kérdésére ő tudná megadni a helytálló válaszokat. Pedig ez az elég széles tömeg tényleg arról szeretne meggyőződni végre, hogy igenis lehet más a politika.

Hogy miért volt kevés ehhez az LMP, arról hosszasan lehetne értekezni. Talán mert a zöld-liberális ideológia nem különösebben izgalmas a széles néptömegek számára. Talán azért is, mert a pártnak nincs annyi karizmatikus és tehetséges politikusa. Akárhogy is, az LMP egyszerpártnak bizonyult, amely két és fél éve kihozta magából a száz százalékot, majd működésével és munkásságával folyamatosan azt látszott bizonyítani, nincs feljebb.

Csak lejjebb van. Nagyon lejjebb is. Bajnai Gordonék egyik pillanatról a másikra elszívták Jávor Benedekék elől az összes levegőt. A magyarok most úgy sejtik, a másfajta politikát a volt miniszterelnök vezetésével bírhatják megvalósítani. Hogy valóban így van-e, abba menjünk bele máskor. A lényeg, hogy az LMP-nek ebben a helyzetben azon kellett elgondolkodnia, milyen módon óhajt eljutni - legalábbis - a semmi küszöbéig. Hogy feladja-e máris - vagy megpróbál hősködni még egy darabig.

Az SZDSZ 1994-ben koalícióra lépett a néhány évvel korábban gyűlöletes ellenségként ábrázolt Magyar Szocialista Párttal. Akkor úgy tűnt, van a döntésben ráció, azon túl is, hogy a hatalomban többet lehet keresni, mint ellenzékben. Első ránézésre Európa-kompatibilisebb kormánya lett így Magyarországnak, amely a kezdeti töketlenkedés után elég színvonalasan tette a dolgát. Másfél évtized távolából könnyes nosztalgiával vagyunk kénytelenek emlékezni Horn Gyulára - vagy ha őrá magára nem is, a teljesítményére okvetlenül.

De megcsinálta volna-e Kuncze Gábor és Magyar Bálint nélkül ugyanazt, amit velük igen? A fene tudja - nemcsak a sportban, a politikában sincs értelmük a ha-val kezdődő mondatoknak -, de egyvalami biztos. A nagyhalak minden koalícióban megeszik a kishalakat. Azzal, hogy az SZDSZ beszállt, besorolta önmagát a kispártok közé, aláírta a saját halálos ítéletét. Megint csak sarlatánság lenne olyasmit állítani, hogy ha Pető Ivánék ellenzékben maradnak, 1998-ban ők lehettek volna a váltópárt, de hogy megkönnyítették a másik oldalt hihetetlen ügyességgel annektáló Orbán Viktor dolgát, az is fix.

Ha az LMP a Jávor Benedek-i stratégia alapján azonnal az Együtt 2014-et választotta volna, azzal az SZDSZ útjára lépett volna. Az stimmel, hogy a különállás a megbuherált választási rendszerben a Fideszt segíti, csakhogy 2014 tavasza még messze van. Ráadásul ne feledjük: nem annyira kategorikus az a Schiffer András-i nem, hogy ne lehetne bármikor igenre fordítani. Amikor majd tényleg látszik esetleg, hogy a különállás mégsem jó semmire.

Tudom ám, hogy sántít itt-ott az LMP-SZDSZ-párhuzam. Az LMP a hétvégi nemtől még nem lesz pólusképző erő - egyébként semmitől sem lesz az. Tudom azt is, hogy bár koalíciót kötni alapjában véve választások után kell, az új magyar rendszerre ez nem igaz, muszáj valamivel korábban. De tudom azt is, mi lesz a felvetés 2014-ben. Ez: kedves választók, akarjátok-e, hogy Orbán Viktor a hatalomban maradjon, vagy sem? Semmivel sem lesz szofisztikáltabb. Azt azonban, hogy Schiffer András és hívei szerint a kérdés ebben a pillanatban még nem égetően aktuális, érvényes és védhető álláspontnak gondolom. Hogy az LMP megmaradására ez a technika sem ad semmiféle garanciát, az megint csak más tészta. De legalább megpróbálják, és ez is érdemel némi elismerést.

Ráadásul az sem kizárt, hogy van/lesz ott középtájt néhány százaléknyi magyar később is, akik csak azért sem szeretnének a Fidesztől egy csapásra egy esetleg az MSZP-t is tartalmazó összefogásig távolodni.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva