ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Orbán Viktorköltségvetésállamháztartásparlamentköltségvetés 2013

A majdnem választási költségvetés

// 2012 // dec // 11

A gazdaság lefagyott, elsősorban a kormány gazdaságpolitikája miatt. A jövő évi költségvetés több százmilliárdos megszorító csomagokból áll, adóemelés adóemelést követett az őszi akciótervekben, miközben a nyugdíjasok az inflációt meghaladó emelést kapnak, gazdagnak és szegénynek is jár a rezsicsökkentés. A durva választási kampány nyáron fog felpörögni, de már most látszik, sokba fog ez kerülni. Nekünk. A szlovákok vagy csehek még jobban fognak élni, mint mi.

Sokáig tartott, hogy megszülessen, és egy hosszú kampányt nyit meg a 2013-as költségvetés, amelyet kedden fogad el a Fideszből és a KNDP-ből álló kormánykétharmad.

Jól sakkozott Orbán Viktor, amikor példátlan módon már májusban nekilátott rohamtempóban összeállítani a jövő évi költségvetést. Akkor sokan találgattak, mire föl a nagy sietség. A polgármesterek fel sem tudtak ocsúdni, hiszen alighogy elfogadtatták településük 2012-es költségvetését, máris azzal szembesültek, hogy a kormány igyekszik rátenni a kezét az eddig az önkormányzatokat megillető gépjárműadó nagy részére és magához akarja irányítani az illetékbevételet, továbbá több mint 400 milliárd forinttal akarja megvágni az önkormányzatok állami támogatását úgy, hogy kórházakat, iskolákat vesz át. A jövő évi költségvetés első változata rekordgyorsasággal, négy hét alatt, július közepére át is ment az Országgyűlésen.

Hiába nyitotta újra a kormány a költségvetés tárgyalását ősszel, a polgármesterek száját könnyen befogták: a központi költségvetés átvállalja az önkormányzati adósságok döntő részét, ezzel évi sok tízmilliárd forint kamattörlesztésről szabadítva meg a lerongyolódott településeket. Ennyi is elég volt, hogy megvegyék a polgármestereket, akik ráadásul szinte tolonganak azért, hogy az általános és középiskolák működtetését is felajánlják a kormánynak. Nincs mentség arra, hogy erre nem sikerült felkészülni a kormány részéről, káosz az egész iskolaállamosítási projekt - viszont a végiggondolatlanságot sugalló gazdaságpolitika láttán érthető.

Az IMF-tárgyalásokon nem is kellett arra hivatkozni, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, a kormány pedig nem tehet semmit, tiszteletben tartja a képviselők akaratát: a hiteltárgyalások még az előtt gyakorlatilag megszakadtak, hogy elkezdődhettek volna.

A jövő évi költségvetésről, mint stratégiai játékról ennél több jó nem nagyon mondható el. Hónapról hónapra érkeznek hírek, hogy a szlovákok, csehek, a bezzeglettek vagy gyakorlatilag bármely közép-európai ország gazdasága mennyivel nő, hogyan húz el tőlünk, miközben a magyar gazdaság még mélyebb recesszióba süllyed a "magyar modell" miatt, amelynek sikerességéről, mint azt a kormányfőtől és gazdasági miniszterétől tudjuk, papírunk van. A gazdasági fejlődés nagyon is kézzel fogható: a szlovákok, csehek nem azért keresnek nálunk húsz-harminc százalékkal többet, mert északabbra vannak, hanem mert jól működtetik a gazdaságot.

A magyar gazdaság lefagyásának egyik fő oka a kiszámíthatatlan, beruházásellenes, a jogi bizonytalanságot fokozó gazdaságpolitika. Ezen pedig a kormánynak esze ágában sincs változtatnia. Inkább előhúznak egy olyan új adót, amely főként azokat a multinacionális vállalatokat sújtja, akik szolgáltató szektorban működnek, és ezért nem fognak fejleszteni. A kormány, saját ígéretét megszegve, fenntartja az európai átlag sokszorosára rúgó bankadót.

Az adócsökkentések kormányából, amelyet a 2010-es választások előtt ígért magáról a Fidesz-KDNP-formáció, az adóemelések kormánya lett. A számok mutatják ezt. A kormány fő adóügyi embere, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára vetített fel a minap egy ábrát, amin az látszik, hogy az adócentralizáció (az adók, járulékok összege a gazdasági kibocsátás százalékában kifejezve) már idén is magasabb, mint 2010-ben volt, jövőre pedig még magasabb lesz.

Így nem nehéz egy-egy évben levinni a költségvetési hiányt. Így csinálta ezt Gyurcsány Ferenc is. 2006-ban brutális, az adóemelések által dominált megszorító csomagot állított össze a szocialista miniszterelnök vezette kormány, amitől évekre leállt a magyar gazdaság (a szlovákok, csehek akkor kezdtek el jobban keresni nálunk). Mit csinál most Orbán Viktor? Ha az EU kikényszeríti a 3 százalék alatti hiányt jövőre is, akkor új adót vezet be (sárgacsekk-adó, közműadó), vagy adók sorát emeli (jövedéki adó, béren kívüli juttatások adója, iparűzési adó, energiaszektor különadója). A magyar gazdaság szenvedése folytatódik, a szlovákok, csehek pedig még jobban fognak élni, mint mi. Ahhoz, hogy újra és újra a bűvös 3 százalék alatt maradjon a költségvetési deficit, újabb megszorító csomagokat kell majd két-három havonta összeállítani.

Az ősszel, másfél hónap alatt, három megszorító csomagot is összeállított a kormány. Sokan talán már elfelejtették, hogy az elsőben még voltak olyan intézkedések, amelyek az állami kiadásokon faragtak volna. Ezek megvalósításáról semmit nem hallunk, pedig közben az adóemelésekről szóló törvényt elfogadták és kihirdették. Mintha leállt volna az a nagy ívű projekt, hogy bért és nyugdíjat nem lehet fizetni egyszerre a közszférában, vagy az, hogy a közszférából el kell küldeni a 62 évesnél idősebbeket. A segélyplafon bevezetéséről sincs semmi hír, ami nem is baj, mert sanyarú sorsú, sokszor önhibájukon kívüli okból nehéz helyzetben levő embereken akar nyolcmilliárd forintot spórolni a kormány, miközben csak a Parlament előtti Kossuth tér felújítására ennél több pénzt szán.

Egy jól azonosítható csoport a megszorítások közepette is a jövő évi költségvetés nyertese lesz: a közel hárommillió öregségi nyugdíjas. A nyugdíjakat nagyobb ütemben emelik, mint a most reálisan várható infláció: a 4-4,5 százalékosra kinéző átlagos drágulással szemben a nyugdíjakat 5,2 százalékkal emeli a kormány. Egy százalékpont nyugdíjemelés 30 milliárd forint. A családi pótlék, a gyes, a gyed egy fillérrel sem nő, és sok munkavállalónak sem fog emelkedni a nettó bére.

Ezt a kedvezményezetti kört akarja tágítani legújabb ötletével a kormány a gáz, az áram és most már a távhőárak 10 százalékos csökkentésével is. Ami megint a munkát adó cégeknek fog fájni. Akik majd részmunkaidőbe tesznek át dolgozókat, vagy elküldik őket (bár nyilván kevesebbet, mint amennyi emberen, gazdagon és szegényen, nagy lábon élőn vagy szűkölködőn könnyít a rezsicsökkentés).

Nagyon választási ízű ez a költségvetés. És még csak nagyjából másfél évnyire vagyunk a 2014-es megméretés előtt. Jövő májusig-júniusig sokkal több választási cukorka osztogatására kicsi az esély. Akkor ülnek össze az uniós pénzügyminiszterek, hogy eldöntsék, megszüntessék-e a Magyarország ellen folyó, az uniós források elvételével fenyegető - és ezért belpolitikai kudarc lehetőségét magában hordozó - túlzottdeficit-eljárást. Utána azonban ami a csövön kifér: ha eldobja Brüsszel azt az eszközt, amivel Orbán mozgásterét szűkíteni tudják, akkor azért, ha pedig megvonnak EU-s forrásokat tőlünk, akkor meg azért kezd el osztogatni a kormány, a 2014-es választások előtt mindent egy lapra téve fel.

Ahogyan nagyon sokba került az országnak, hogy a 2002-es választásokat megnyerő MSZP beváltotta jóléti ígéreteit, úgy ez a választási kampány is fájni fog nekünk.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva