ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
alkotmánybírósági döntésválasztási törvényelőzetes regisztrációAlkotmánybíróság

Visszavonulás

// 2013 // jan // 04

Az Ab döntése után a Fidesz - az első reakciókból ítélve - meghátrált. Kitart-e a mértékletesség?

Az átmeneti rendelkezések után bukott a választási eljárási törvény több pontja is: az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvénybe ütközik az előzetes regisztráció intézménye és a kampányt szabályzó egyes rendelkezések. Az Ab sikerrel vette azt, amit Sólyom László "két nagy próbának" nevezett. (Abba ne menjünk bele most, mi lehetett volna az eredmény néhány hónap múlva, egy megváltozott összetételű testület esetén.)

Az előzetes regisztráció, a választók feliratkozása volt számomra a mostani kormány legvisszataszítóbb és legaljasabb döntése. A szándék nem lehetett más, mint a potenciális szavazói bázis szűkítése. A jobboldalon már vagy tíz éve tartja magát a meggyőződés, hogy a baloldal csak úgy győzhetett, ha az utolsó pillanatban maga mellé állította a "nem tudatos" szavazókat. A lumpeneket. A "prolikat". Azaz a szegényeket. Az előzetes feliratkozás azt eredményezte volna, hogy a tehertételnek érzett "inaktívak" kiestek volna a rendszerből. Orbán Viktor valami olyasmit mondott, hogy aki nem akar részt venni a közügyek intézésében, az nem regisztrál, és attól kezdve őt nem érinti a választási kampány. Egyébként meg műbalhénak tartotta a tiltakozásokat.

A kormányfő másik érve azt volt, hogy a feliratkozásra a külhoni magyarok miatt lenne szükség: ők nem szerepelnek a magyarországi választói névjegyzékben, anélkül viszont nem szavazhatnának. Ha meg nekik regisztrálniuk kell, akkor igazságtalan lenne, ha az anyaországiaknak nem kellene. Mondtak mást is, leginkább mindenfélét, ami eszükbe jutott. Az Ab most kimondta: a külföldön élő magyar állampolgárok regisztrációja úgy is megoldható, hogy korlátoznák a Magyarországon élők jogait. Mert a feliratkozás igenis jogfosztást, korlátozást jelentene.

Az már csak inkább hajmeresztően vicces volt, hogy a Fidesz-KDNP az egész választási kampányt eltüntette volna, és pártok hirdetéseit kizárólag az állami média felületeire akarta száműzni.

Az előzetes regisztráció cenzus lett volna, a politikai hirdetések korlátozása pedig a verseny kiiktatása. Nem kár értük, vesszenek. És most akkor hogyan tovább? Miután az [origo] megírta, hogy az Ab megbuktatja az előzetes regisztrációt, sokan arra gondoltak - köztük, azt hiszem, én is -, hogy a Fidesz-KDNP majd beszavazza az alkotmányba, és a bírák megnézhetik magukat. Nem a rosszindulat mondatta ezt, hanem a tapasztalat. Hiszen amikor korábban a parlamenti többségnek nem tetsző döntést hozott az Ab, akkor - erőfölényükkel élve - szűkítették a testület jogosítványait. A hajléktalanság ellen pedig úgy küzdene a miniszterelnök, hogy a beíratná az alkotmányba: büdös emberek ne lakhassanak az aluljárókban.

Ehhez képest most Rogán Antal kijelentette, hogy 2014-ben nem lesz előzetes feliratkozás, legalábbis a Magyarországon élők számára (a külföldön élők esetében lehet, de ezt az Ab sem vitatja). A frakcióvezető azt is mondta, hogy módosíthatnák az alaptörvényt, és annak szövegében biztosítsák a regisztráció alkotmányosságát, de - úgy tűnik - nem erre készülnek. Rogán szerint tanulmányozzák az Ab-döntést, és azt tiszteletben tartva döntenek a továbbiakról februárban.

Addig is mint mondanak táboruknak? Akik tegnap már nem csak a diákok, de az ellenzékkel szemben is készek voltak utcára vonulni?

Kell-e egyáltalán mondaniuk valamit, vagy elég úgy tenni, mintha a külhoni magyarok regisztrációjával megoldották a problémát? Elfogadja Orbán, hogy elképzelése nem jött be, és végleg ejti a cenzus ötletét? Kitart a Fidesz-KDNP mértékletessége februárig?

Ezekre a kérdésekre nincs válasz most. Inkább két dolgot jegyeznék meg. Az egyik: Áder Jánosnak óriási szerepe van abban, hogy az előzetes regisztráció most nem ment át. A köztársasági elnök indítványa az Ab sorvezetője volt, és Áder pontos érveléssel bombázta szét a cenzus intézményét. Figyelheti a baloldal gyanakvással és fenntartással a tevékenységét, de azt kénytelen lesz elismerni, hogy az államfő kiállása, egy kritikus pillanatban, roppant nagy jelentőségű volt.

A másik megjegyzés pusztán személyes jellegű: először gondolom azt, hogy - a regisztráció jelentette védelem nélkül - ez a kormány jövőre simán megbukhat.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva