ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Mesterházy AttilaBajnai GordonOrbán ViktorMSZPParlamenti választásellenzéki összefogás2014-es választásokEgyütt 2014

Készüljenek a legrosszabbra

// 2013 // aug // 29

Egy pillanatra tűnődjünk el azon, hogy ezek az államférfiak akarták leváltani Orbán Viktor hatékony és gátlásoktól mentes rendszerét.

Nem lesz ellenzéki összefogás. Illetve lesz, de nem úgy. Miután hónapokig ismételgették, hogy készek megállapodni (mert az új választási rendszerben csak az egységes ellenzéki listának van esélye győzni), a szocialisták és az együttesek azt találták ki, hogy külön lista lesz, két miniszterelnök-jelölttel. De egyéniben nem tesznek keresztbe egymásnak, becsszóra. Így Bajnai Gordon is jelölt lehet, meg Mesterházy Attila is. Bajnai még legalább tucatszor elmondhatja, hogy a lényeg a jó kormányzás. Mesterházy pedig még vagy hét új frizurával tarthat nagygyűlést és sajtótájékoztatót.

Most egy pillanatra gondolkodjunk el azon, hogy ezeknek az államférfiaknak kellett volna leváltaniuk Orbán Viktor hatékony és gátlásoktól mentes rendszerét.

A szocialisták természetesen nem akartak megállapodást: ők a legerősebb ellenzéki párt, azt hihetik, hogy megújultak, úgy érezhetik, hogy elnöküket a jobboldal is komolyan veszi. Az Együtt 2014-PM pedig egy fikció, a vágy és meggyőződés terméke. Létezik, mert az a vágy, hogy az Orbán-rezsim megbukjon, életre hívta a meggyőződést, hogy ez Bajnai vezetésével bekövetkezhet.

Volt sok taktikázás is, hiszen a szocialistáknak úgy kellett megtorpedózniuk az együttes listát, hogy ne haragítsák magukra az ellenzéki szavazókat, az Együttnek meg úgy kellett viselkednie, hogy ne legyen nagyon egyértelmű: az MSZP infrastruktúrája nélkül nem sokra mennek.

Most valószínűleg az a szakasz következik, amikor a baloldali blokk a baráti médiában turnézva elmeséli, miért nem tragédia, hogy az következett be, amitől eddig ennyire óvtak (nem tudom, észreveszik-e, hogy egyre kevesebb helyre kell elmenniük?). Természetesen felbukkan majd Gyurcsány Ferenc is, hogy elmondja, ő szólt előre. És diszkréten jelezze, rá és pártjára mindig lehet számítani.

De hogy lesz ebből győzelem? Szerintem sehogy se lesz. Akkor is nehezen ment volna, ha valóban együtt indulnak az ellenzéki pártok, közös listán, közös jelöltekkel. Nem is feltétlenül az lett volna a probléma, hogy az ellenzék béna. A kormány – sikerpropagandát és nacionalista hevületet elegyítő – permanens kampányával nehéz mit kezdeni. Mire számítsunk ott, ahol a trafikmutyi, a földosztás és a takarékszövetkezetek államosítása komolyabb ellenállás nélkül megtörténhetett?

Biztos lesz majd olyan, aki a mostani fejleményekben talál majd valami pozitívumot. Nekem nem sikerült. A fő gond az, hogy a koncepció esett szét. Az alapvetés, hogy egy adott ügyre – a rezsim menesztésére – képesek lesznek összefogni a nagyobb és kisebb, lényegesebb és lényegtelenebb, létező pártok. Továbbá Schmuck Andor. A tárgyalások összeomlásával, a kudarc megállapodásnak álcázásával ez a lehetőség megszűnt létezni.

Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a baloldal (vagy az, amit annak nevezünk) nem 2010-ben kapott súlyos csapást. Akárhogy nézem, a teljes vereség még hátravan: 2014 lesz az év, amikor a magyarországi baloldalt valójában kiütik. Együttműködésről beszéltek hónapokig, majd ezt hozták ki belőle. Tehát minden üres szócséplés volt, és a poszt számított. Ebben egy fikarcnyi áldozatkészséget sem mutattak. Még egyikük sincs ötven, de úgy küzdöttek a miniszterelnök-jelöltségért, mintha életük utolsó esélye lett volna. A baloldal jó úton halad a szinte teljes megsemmisülés felé. Az összeomlás után pedig már nem segít a kapcsolati háló, nem lesz vagyon, amire rá lehet ülni és kivárni. Ez a rendszer már aligha az, amit ismertek és megszoktak, újabb négy év orbáni kormányzás pedig a maradékot is felszámolja.

2010-ben valóban megrogyott a baloldal, de valószínűleg abban bíztak, hogy a négy ellenzékben eltöltött év alatt konszolidálódnak, a kormány pedig úgyis megutáltatja magát. Ez utóbbi nagyjából bejött, de még mindig nem látni, ki lenne az, aki elérné, hogy a kormányt utálók az ellenzék választói legyenek. Utálják, amit Orbán csinál, de arra számítanak, hogy marad. Én is így vagyok evvel.

És mindez pedig arról jutott eszembe, hogy a baloldal reménységei, Mesterházy és Bajnai megállapodtak a választási együttműködésről.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva