ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

KOMMENT.HU

hirdetés
Bokros LajosFalus FerencTarlós IstvánBudapestönkormányzati választásfőpolgármester

Falus az előtt megbukott, hogy elindult volna

// 2014 // szept // 29

Falus Ferenc botorkált a politika labirintusában, némiképp céltalanul és reménytelenül. Miután visszaléptették, a baloldali ellenzék – két héttel a választások előtt – beáll a jobboldali Bokros Lajos mögé. Mire mennek vele?

Visszalépett Falus Ferenc. Főpolgármester-jelöltségének történetét röviden össze lehet foglalni: valakik nagyon átverték szegény Falus Ferencet. Először is, mert elhitették vele, hogy alkalmas. Másodszor, mert meggyőzték: nem elég alkalmasnak lennie, de még indulnia is kell. Kellett néhány hét, mire az ötletgazdák is megértették, pedig eléggé nyilvánvaló volt: Falus sok mindenre hivatott lehet, de Tarlós István legyőzésére nem. És ez semmiképpen sem Tarlós István kvalitásainak köszönhető.

Falus Ferenc tehát levonul a pályáról, hallani, ahogy nedves zoknija cuppog a padlón. Tudom persze, hogy igazságtalan még mindig a videón röhögni, de nem tudom megállni. Mert az is olyan volt, mint Falus egész közéleti szereplése. Ép ésszel felfoghatatlan.

Egy ideig botorkált egy nagyváros politikai labirintusában, némiképp céltalanul és egyre reménytelenebbül. Majd pedig futtatói állítólag rájönnek, hogy vele mégsem tudnak nyerni, ezért visszaléptetik, a fővárosi (baloldali) ellenzék pedig – két héttel a választások előtt – beáll az identitását a jobboldalon kereső-meglelő Bokros Lajos mögé. Szorosan összekapaszkodva, együtt zuhannak a mélybe. Azon vitatkozva, ki kit rántott magával. És kinek volt mégiscsak sokkal inkább igaza.

Vajon mire számítanak, mi lesz a becsapódás után? A választási bukást már betervezhették, ezért ilyen a kampányuk? És utána? A szocialisták tartanak megint egy tisztújításnak nevezett mentálhigiénés szeánszot, hogy egy újabb, minden eddiginél dinamikusabb pártvezetést válasszanak, amelyiket majd megint hetekig nem látni sehol? Bajnai Gordon még egyszer kivonul a politikából? Gyurcsány Ferenc felemelt mutatóujjal jelzi, hogy ő már rég megmondta?

Egyébként meg persze Falus esete a jelöltséggel szemléletesen példázza, hol tart ma a magyarországi (baloldali) ellenzék. Ezért van, hogy egy ideje nem kapom fel a fejem semmilyen hírre, ami a környékükről érkezik. Azt gondolom – és ebben Falus jelöltsége, kampányának egyszerre röhejes és unalmas volta csak megerősített –, hogy végük. Az egésznek, minden szereplőjének. Tőlük már nem számítok semmire. Nincs ebben nagy meglepés, hiszen már a parlamenti választások előtt is láthattuk a szerencsétlenkedést. Nyilvánvaló, hogy az akkori események nem valami zavar volt a rendszerben: a jelenlegi ellenzék így működik. Ennyit tudnak, ennyit sikerült összehozni.

Ezek az államférfiak nem fogják megdönteni Orbán Viktor rezsimjét, és minél később tűnnek el a színről, annál tovább marad Orbán. Ez az ellenzék végignézte, ahogy a kormány földosztást tart a derék, életrevaló, tettvágytól duzzadó káderek körében, akik köszönik szépen a támogatásokat is. Semmivel sem tudtak közelebb kerülni a vidéki szavazókhoz. Látták a trafikügyeket. Látták, hogyan dúlja szét a rezsim az oktatást – és nem tudtak mit mondani sem a szülőknek, sem a pedagógusoknak. Az ellenzék is látja, hogyan erősödik a társadalmi igazságtalanság, hogy a kritikai hanggal egyre türelmetlenebb a rendszer – de képtelen megszólítani az elégedetleneket.

Vagy arra számítanak, hogy majd oligarchák buktatják meg az Orbán-rezsimet? Nemcsak megbuktatják, de azonnal hozzálátnak a liberális jogállam helyreállításához?

Nem tudom, erre számítanak-e. De kinézem belőlük. Mindegyiküknek rengeteg jó ötlete lenne az ország vezetésére. Csak éppen választást nem képesek nyerni. Csak Orbánt takarítaná el nekik valaki az útból – a külföld, a sértett nagytőke, a népharag –, és onnantól minden jobb lenne: készek a népet szolgálni. Szakértelmükre bizton számíthatunk.

A legújabb hozzászólások

nincsbeceneven // 2013 // jún // 21

Ott lett ilyen az IQ-ja!

Nehéz együttélés a jogállam rendjével
Wee // 2014 // sze // 29

Sziasztok!
Pénzt akarsz keresni rész/másodállásban? (akár diákok is csinálhatják)
A feladatok egyike lenne, a (kis-és...

TheyCallMeTrinity // 2011 // sze // 15

Nem feltétlen értek egyet a cikk írójával, hogy "lúzerképző". Ez olyan, mintha arra utalna, hogy Ács Ferit kellene ideálként...

Magyar lúzerképző: kihez szólnak a kötelező olvasmányok?
Gaál Csaba // 2014 // máj // 29

Akkor sorjában.
1. 2011-ben komoly fiskális lazítás volt a magánnyugdíj-pénztárak kvázi államosításának...

LE A SZOTYIALIZMUSSAL ! ! ! // 2014 // nov // 20

gyikember 2014-11-21 00:20:12
.
A mondandód végét helyesbítem:
itt nem lesz munkahely, mert összeomlik a gazdaság!

[origo] legfrissebb

Hirdetés


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési SzabályzatORIGOOK.huiWiW[freemail]Videa Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva